Priča poduzetnice Indire: „I nakon nekoliko godina ova kuhinja je najbolja odluka, evo i zašto“

Inspirativna poduzetnica Indira Juratek, po struci ekologinja, koja je osnovala i uređuje portal Budi Dobro obožava svoje rođendane. Ove godine svoj listopadski rođendan je odlučila obogatiti i jednim posebnim jesenskim jelom – rižotom sa šumskim gljivama koje s obitelji ubrala u okolnoj šumi.

 

 

„Rižoto obožava cijela obitelj pa sam bila sigurna da će biti pravi hit na stolu. Savršena kremoznost riže, bogatstvo okusa šumskih gljiva i miris svježeg peršina stvaraju pravu harmoniju okusa koja svakom zalogaju daje poseban pečat. Priprema je jednostavna, a rezultat nezaboravan“, rekla je Indira koja je prije par godina u Mariji Gorici, nedaleko od Zagreba, uselila u svoju kuću iz snova – suvremenu prizemnicu s galerijom i velikim open spaceom.

 

 

Idiličan život u zelenilu pruža njoj i njenoj obitelji uživanje u svim blagodatima gradskog i seoskog života. U šetnji kroz šumu kraj kuće ubrali su vrganje i crne trube, šumske gljive poznate po finom orašastom okusu i bez straha za konzumaciju.

 

 

Rižoto s gljivama može se pripremiti na razne načine, a Indira se ovog puta odlučila za svoju varijantu inspiriranu receptom slavnog Jamiea Olivera.

 

 

RECEPT ZA RIŽOTO S PEČENIM ŠUMSKIM GLJIVAMA

 

Sastojci:
1,5 litre povrtnog temeljca
šaka vrganja
šaka crnih truba (ili nekih drugih jestivih šumskih gljiva)
1 manji luk

400 g riže za rižoto
150 ml bijelog vina
sok 1 limuna
prstohvat soli
svježe mljeveni crni papar
nekoliko listova svježeg peršina
25 g maslaca
ekstra djevičansko maslinovo ulje
parmezan (opcionalno)

 

Priprema:

U posebnoj posudi zagrijte temeljac. Vrganje operite i narežite na tanke ploške. Ogulite i narežite luk za pirjanje.

 

 

U velikoj posudi zagrijte mlaz maslinova ulja te na njemu pirjajte luk i vrganje oko 10-ak minuta. Pazite da ne izgori. Dodajte rižu. Promiješajte! Tajna dobrog rižota je pirjanje riže čime joj se dopušta da pusti svu svoju kremoznost i dobije taj posebni okus.

 

 

Zalijte vinom. Miješajte sve zajedno. Posolite. Pomalo dodajte temeljac lagano miješajući i sve tako dok riža ne omekša (pazite da se ne raskuha). Ovo najčešće traje 30-ak minuta.

 

Dok se riža pirja uzmite tavu i specite preostale gljive, u mom slučaju crne trube. Stavite ih u posebnu zdjelu, dodajte začinsko bilje, sok limuna i sol. Promiješajte. Jamie uvijek preporučuje samo lagano rukama, ali možete i žlicom.

 

 

Kad je riža gotova, već imate svoj rižoto. Sklonite ga s vatre. Umiješajte maslac. Zbog njega će rižoto biti savršeno kremast.

 

Prilikom posluživanja na tanjur stavite rižoto, odozgora dodajte pečene gljive, pokapajte maslinovim uljem i ako želite naribajte parmezan. Dobar tek!

 

 

PERFEKCIONISTICA NA DJELU

 

Obiteljska okupljanja, poput rođendana, slave život i zajedništvo, a Indiri je silno stalo da ti dragocjeni trenuci budu savršeni.

 

 

 „Od stola do ambijenta, želim da svaki kutak reflektira toplinu doma. Jedan od razloga zašto sam odabrala kombinaciju kašmir boje MDF fronti kuhinje i kuhinjske ploče u dekoru prirodnog drva hrast chalet je postizanje tog toplog i mekanog ugođaja, koji mislim da sam zaista pogodila. Moja kuhinja po mjeri Amelia je prvenstveno po mojoj mjeri – mjeri moderne žene koja suvereno vlada kulinarskim receptima i želi izvući maksimum iz kuhinje, pripreme obroka i želje da razveseli svoje najdraže“, objasnila je.

 

 

Osim velikog prostora, kuhinja Amelia Indiri donosi lakoću pripreme jer joj je sve, kaže, pri ruci i intuitivno posloženo.

 

„Kad god sam u većim pripremama hrane oduševim se što sam odabrala ladice u kuhinji, jer su praktičnije i jednostavnije za korištenje od polica. Ne trebate se sagibati kako biste nešto dohvatili, već samo lagano povučete i sve vam je na dohvat ruke“, otkriva Indira.

 

 

KUHINJA ZA SVAKI IZAZOV

 

Kuhinja je i ovog puta, u svečanoj rođendanskoj atmosferi, oduševila.

 

„Ovoga puta mi je ključni dio pripreme bilo provjeriti kako kuhinja funkcionira pod pritiskom obiteljskih događanja – a moja se kuhinja Amelia i nakon nekoliko godina korištenja pokazala kao prava junakinja koja može iznijeti kuhanje nekoliko jela, pečenje rođendanske torte, pripreme raznih pića i šušur cijele šire obitelji. Bilo je apsolutno sjajno“, priznala je ova ljubiteljica modernih interijera i finih delicija.

 

 

NA LISTI ŽELJA

Iako ju njezina kuhinja Amelia oduševljava iz dana, Indiri su zapele za oko i kuhinje iz nove Prima kolekcije 2025./2026.

 

 

„Moj apsolutni favorit iz najnovije kolekcije kuhinja po mjeri je Optima Lux. Da sada biram kuhinju, sigurno ne bih dvojila! No, s obzirom na to da moja kuhinja Amelia izgleda sjajno i tako je funkcionalna čak i pod pritiskom većih okupljanja, zasad ostajem samo pri maštanjima o promjeni“, odlučila je Indira.

 

 

Pronađite i vi kuhinju baš po svojoj mjeri u najbližem Prima salonu, a recept za rižoto obavezno spremite kako bi vam bio u ruci za sljedeće obiteljsko okupljanje ili druženje s prijateljima.

 

 

Cijeli članak Indire Juratek možete pročitati na njezinom portalu Budi dobro.

Foto: Indira Juratek

Podijeli:

  • Vlastita proizvodnja
    Prima za Vas upravlja kompletnim procesom proizvodnje namještaja od razvoja proizvoda i proizvodnje do dostave i montaže.
  • Domaća sirovina
    Prima koristi vrhunsku domaću sirovinu za izradu hrvatskog Prima namještaja.
  • Jamstvo kvalitete
    Prima, certificirani proizvođač namještaja, jamči vrhunsku kvalitetu te kontrolirane dobavljače.
  • Kratki rokovi isporuke
    Vlastiti razvoj proizvoda, proizvodnja, dostava i montaža omogućuje kratke rokove isporuke našim kupcima.
  • Razgranata mreža salona
    Prima je najveći maloprodajni lanac namještaja u regiji sa razgranatom mrežom od 57 Prima salona u Hrvatskoj.
  • Brza montaža i dostava
    Vlastita proizvodnja i brza izrada omogućuju kvalitetnu i brzu dostavu i montažu u Vašem domu.
  • Stručno savjetovanje
    Vrhunski tim Prima stručnjaka na usluzi Vam je pri odabiru cjelovitog rješenja za opremanje stanova, apartmana ili kuća za odmor.
  • Individualan pristup
    Za Vas radimo besplatnu izmjeru u Vašem domu i prijedlog idejnog rješenja opremanja interijera.
  • Hrvatski dizajn
  • Hrvatska proizvodnja
  • Hrvatska kvaliteta